måndag 21 juli 2008

14 lag - javisst


Den eviga frågan, ska elitserien innehålla 10, 12, 14 eller 16 lag?

Själv ställer jag mig 100 procentigt positiv till en utökning av serien då det känns som ett måste för att behålla det stora intresset för serien. Den nya arena bubblan är inget annat än en konstgjord andning, sen skall det inte heller glömmas bort att inget är nytt för evigt.

För att behålla det stora intresset kring elitserien, som det faktiskt är idag, krävs det några mindre justeringar av serien, däribland en utökning av antal lag. Folk blir tillslut less på att se samma lag spela gång på gång. Ett extrem exempel är ifrån säsongen 00/01 då Luleå och Modo mötte varandra hela 15 gånger under säsongen! (Två träningsmatcher, sex grundserie matcher samt sju slutspelsmatcher).

Varför inte istället fördela motståndet på fler lag. Det eviga motargumentet brukar vara att kvalitén sjunker ju fler lag som deltar men så behöver det nödvändigtvis inte bli då fler juniorer förhoppningsvis får chansen att etablerar sig och på så sätt kanske kan blomma ut en eller två säsonger tidigare än vad dem hade gjort om dem kom fram idag.

Sveriges juniorer är förmodligen bättre än någonsin med ett flertal årgångar som kommer att vara med å slåss om JVM medaljer i kommande mästerskap. Tajmingen vore perfekt för en utökning. Juniorerna finns, dem ekonomiska förutsättningarna för elitseriespel finns en rad allsvenska klubbar och kanske det viktigaste av allt, det mediala intresset finns.

Men hur många lag ska finnas med i elitserien då? Till att börja med så är väl 14 ganska bra men jag är absolut inte främmande för en utökning till hela 16 lag. Tänk er dem befintliga elitserielagen och lägg där till AIK, Malmö, Leksand och Björklöven (hypotetiska lag alltså) så ser ni att det är fyra lag som definitivt har ambitioner att spela i högsta serien. Vad skulle hända med allsvenskan då? Skulle den endast bestå av några mittenlag och några bottenlag? Njaa knappast då det fortfarande skulle finnas lag som Mora, Västerås, Växjö och Borås i allsvenskan. Lag som garanterat inte skulle nöja sig med att spela i allsvenskan och skulle garanterat satsa helhjärtat på att ta sig upp.

Och till alla dem som är för en stängd kan jag rekommendera dem att titulera sig själva som hockeymördare för det är just det dem är.

Dels så skulle all dramatik i botten av serien försvinna och vi skulle få en vårsäsong såsom den dem har i Finland då alla bottenlag försöker låna ut sina största stjärnor under slutomgångarna för att spara in pengar. Men såklart det främsta argumentet för att det är en oerhört dålig idé är naturligtvis att man helt å håller tar bort spelglädjen för dem allsvenska lagen och i synnerhet fansen. Vad har dem att sträva efter?

Nä utöka istället elitserien och inför liknande system som är i fotbollen idag där två lag ramlar ut direkt, två lag kvalar. (I fotbollen är det väl bara ett lag som kvalar numera?) …och om det är 16 lag så kan nian och tian få hamna i ett ingenmansland

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker ditt förslag och tankegångar är ypperliga. Jag ser gärna att vi utökar Elitserien inom några år. Ja kanske rentav nästa säsong eller inför säsongen 10/11. Det finns definitivt utrymme för fler lag i Elitserien. Därom råder inga som helst tvivel ifrån min sida. Och det där med 16 lag lät väldigt intressant med rak nedflyttning för lag 15-16. Kvalserien för lag 11-14 och där enbart 2 lag underifrån skulle kunna ansluta. Det skulle kunna innebära maximalt 4st nya lag VARJE SÄSONG! Det skulle definitivt sätta press på klubbarna och jag tror dessutom att finanserna skulle stärkas avsevärt och intresset få ett publikt uppsving när marginalpubliken skulle börja vallfärda i större utsträckning till arenorna för att få se "nya" lag. Det skulle definitivt inte bli lika slentrianmässigt som det är nu. Och en stängd Elitserien vore ju fullständigt ovärdigt och nästintill en katastrof. Nej kopiera fotbollen och skapa lite nerv i kring hockeyn igen. Det är dags nu!

Lövva sa...

Instämmer, man skulle kunna utöka serien i två steg. Först säsongen 09/10 med två lag för att sedan ta in yttligare två lag säsongen 10/11.

Och för att undvika en kvalserie med massa obetydlese matcher kan man dela upp kvalserien i två olika grupper med tre lag i varje grupp där varje lag möter varandra två ggr. Ettan är klar för elitserien medans tvåan och trean slår ihop med tvåan och trean i den andra gruppen och spelar mot tvåan och trean hemma och borta möter. Ettan och tvåan i den ihopslagna tabellen är även dem klara för elitserien. Samma system kan användas när det är dags för den andra utökningen