söndag 20 juli 2008

Grekland återigen på hockeykartan



Grekland är kanske inte direkt den första nationen man förknippar med hockey, men efter nio års frånvaro i VM så kunde grekerna äntligen mönstra ett landslag som dessutom inte nöjde sig med att bara deltaga utan dem gjorde även mycket bra ifrån sig.


I kvalet till D-VM vann Grekland den direkt avgörande matchen mot Bosnien med hela 10-1. Siffrorna blir ännu mer imponerande med tanke på att matchen gick i Sarajevo. (Armenien deltog också i kvalet men lämnade återbud i sista sekund).

Laget som inte har haft en landslag sedan 1999 hade mot alla odds kvalificerat sig till D-VM där dem ställdes mot betydligt mer rutinerat motstånd, Luxemburg, Mongoliet, Nordkorea, Sydafrika och Turkiet.

I öppningsmatchen var Grekland chanslösa mot Afrikas enda bidrag till hockey VM - Sydafrika. Förlust med 5-1. Men Grekland skulle hämta sig fort från förlusten och körde över Mongoliet med hela 10-4. Efter den övertygande segern kom Grekland in i matchen mot Nordkorea med ett oerhört självförtroende och spelade spelmässigt ut Nordkoreanerna men dessvärre hade Greklands målvakt Fiotakis ingen lyckad afton och släppte in hela sju mål på 16 skott. Matchen slutade 7-3 till Nordkoreas favör trots att grekerna vann skotten med hela 41-16.

Ett taget Grekland lyckades inte ladda om till matchen mot ärkerivalerna Turkiet. (visst kan man kalla dem för det trots att dem inte har spelat mot varandra på nio år). Det blev storförlust med hela 9-1. I sista matchen väntade hemmanationen Luxemburg och återigen visade Grekland att dem kan resa sig snabbt efter en förlust.

Trots ganska odisciplinerat spel, där alldeles för många spelare fick tillbringa tid i utvisningsbåset hade Grekland 2-2 efter full tid, detta följdes av en mållös förlängning och matchen fick gå till straffar. Straffarna vanns av Luxemburg vilket förmodligen kändes väldigt bittert för Grekland som kämpade emot riktigt bra mot ett betydligt starkare lag.

Grekland gjorde en fullt godkänd tunering och slutade på en femteplats. Mer är att vänta i framtiden.





Historien om Greklands comeback på hockeyscenen stannar inte där. Det hade inte spelat ett grekisk mästerskap sen år 2000 (detta delvis beroende på att landets då enda (!) hockeyrink lades ner) men nu var det dags igen!

I mitten av maj byggdes en tillfällig rink i Aten och det grekiska mästerskapet kunde hållas tack vare uppsvinget dem hade fått från framgångarna med landslaget.

Grekiska landslaget var på ett träningsläger i Tjeckien och beslöt att delta (likt CSKA Moskva gjorde på Sovjettiden) i mästerskapet med namnet Athens – the Wings, vilket även var namnet från dem senaste grekiska mästarna. För att undvika alla byråkratiska processer valde dem även att spela med dem ursprungliga tröjorna från Athens – the Wings.

Gruppspelet gick som en dans för Athens – the Wings där dem vann samtliga fem matcher med en stabil målskillnad på 70-9. Semifinalen blev också en dans på rosor men i finalen väntade betydligt tuffare motstånd, Albatros. Albatros stretade emot bra mot det grekiska landslaget och segersifforna för The Wings stannade i endast 6-3. I den andra finalen (finalserien gick i bäst av tre matcher) blev en målrikare tillställning där The Wings tillsist kunde vinna med 9-5 och blev då alltså grekiska mästare!

Och när vi ändå är inne på Albatros så kan jag berätta att dem slog i semifinalen ut tvåan från grundserien PAOK Thessaloniki med 2-1. Något anmärkningsvärt med PAOK Thessaloniki är att dem hade tre kvinnor i laget!

Poängligan vanns av Dimitris Kalyvas från vinnarlaget som gjorde hela 44 poäng (31+13) på nio matcher! Något mer anmärkningsvärt var att hallen var utsåld samtliga matcher i såväl gruppspelet som slutspelet. (Den tog endast in 200 pers men mer än fullt är ju svårt att ha)

Den 8 juni monterades rinken ner och nu har nedräkningen för dem grekiska hockeyspelarna börjat. I oktober är det tänkt att en permanent rink skall stå redo, även den i Aten.

Och för landslagets del bär det i april av till Dunedin i Nya Zeeland där 2009 års upplaga av D-VM hålls. För motståndet står dels värdnationen men även Irland, Luxemburg, Mongoliet och Turkiet. Nya fransteg för grekiska hockey är då att vänta!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, intressant att läsa om sk blåbärslag. Fortsätt med sånt.

Lövva sa...

Det kommer att dyka upp lite oregelbundet om lite "udda" hockeynationer. Kanske väldigt oregelbundet men det kommer