måndag 21 juli 2008

Videll vinner poängligan!

Ettan, tvåan och trean i fjolårets poängliga har samtliga lämnat elitserien för spel i den ryska ligan. Så vem vinner poängligan i år? Tror ärligt talat det är mer öppet än någonsin men med tanke på att en utlänning sällan vinner så är det ju något begränsat. Min gissning är, kanske aningens överraskande för vissa, Linus Videll i Södertälje.

Videll fick sitt stora genombrott i Södertälje som 21 åring säsongen 06/07 då han gjorde hela 39 poäng på 45 matcher i allsvenskan. Vissa hävdar dock att genombrottet kom redan säsongen innan då han var utlånad drygt halva säsongen till AIK.

Gör man 39 poäng som 21 åring så får ju folk såklart upp ögonen för en, men ingen kunde väl förutse vilken viktig och förmodligen avgörande roll han skulle ha i kvalserien där han var totalt dominant och var en av dem absolut viktigaste faktorerna till att Södertälje tog klivet upp i elitserien.

Förra året inledde han mycket bra och var på många sätt å vis det stora utropstecknet i ett annars oerhört disciplinerat Tälje. Visst, han föll inte heller ur ramen direkt, spelade disciplinerat men han var inte heller rädd för att bryta mönstret med sin tunga skridskoåkning och sin goda klubbteknik. Det blev även debut i Tre Kronor för Videll där han presterade fullt godkänt även om Skrikegård kanske hävdar något annat.

Tyvärr tappade Videll formen något efter LG Hockey Games men när säsongen var slut kunde han ändå räkna ihop 26 poäng från hans klubba, 12 a-landskamper och numer är han ett etablerat namn i elitserietoppen.

Denna säsong tror jag han tar ytterligare ett, eller två kliv och att han får en lekkamrat i Hannes Hyvönen lär ju knappast vara någon nackdel.

Men om inte Videll vinner poängligan, vem ska då göra det? Kandidaterna är väl inte allt för många men några namn som definitivt kommer vara med å slåss om det är: Andreas Karlsson och Magnus Kahnberg i Frölunda, Micke Johansson och Lee Goren i Färjestad, Johan Davidsson och Jukka Voutilainen i HV71, Jaroslav Hlinka i Linköping, Linus Omark och Martin Chabada i Luleå, möjligtvis Skröder i Modo och även Fredrik Hynning i Timrå och såklart Vidells klubbkamrat Hyvönen.

Men som sagt, jag tror Videll drar det längsta strået av dem nämnda spelarna. Men bara för att jag nämnt en massa spelare som kommer att vinna poängligan så blir det väl någon av dem hundra namnen jag inte nämnde, brukar vara så.,..

Inga kommentarer: