söndag 20 juli 2008

Färjestad och Frölunda till KHL?


Det har spekulerats en kortare tid om att Frölunda och Färjestad är villiga att lämna Elitserien till förmån för KHL. Verklighet eller fantasi?

Låt oss leka med att båda lagen klarar av de finansiella ansträngningar som krävs. (Tänker då framförallt på flygkostnaderna då det förmodligen kommer krävas special chartrade plan till majoriteten av bortamatcherna.) Fixar dem verkligen att spela i ett stort land som Ryssland, rent avstånds mässigt? En bortamatch mot ett rysk lag skulle ju få en bortamatch mot Luleå att framstå som rena derbyt.

Amur Khabarovsk ligger i princip på den ryska östkusten – på andra sidan vattnet hittar vi Japan. Det ligger mer ostligt än vad länder som Sydkorea och Nordkorea gör. Inte bara den långa flygresan skulle ställa till det, nio tidszoner från Göteborg skulle såklart innebära oerhörda ”jetlegs” .

Amur Khabarovsk är ju dock laget som ligger längst bort och övriga lag är såklart rena barnleken i jämförelse. Riga, Minsk och St. Petersburg är faktiskt närmare än vad Luleå är. I övrigt håller dem flesta lagen till inom 50 mils radie från Moskva (två tidszoner från Sverige). Men såklart några undantag finns det: Metallurg Novokutznesk, Sibir Novosibirsk och Avangard Omsk ligger alla en bra bit öster om Uralbergen. Sen ska vi såklart inte glömma Barys Astana, Kazakstans bidrag till KHL.

Och om dem skulle tänka sig att fixa dem långa avstånden krävs det även att admistrationen deras är på hugget då det krävs visum för varje gång laget skall in till Ryssland. Jobbigt om man skulle exempelvis glömma att ansöka om Hahls visum. Då får han stanna hemma!

En annan viktig detalj är att Karlstad och Göteborgs publiken är vana att se lagen ligga i den absoluta toppen. I KHL skulle dem i bästa fall ligga i mitten av tabellen och verkligen få kämpa för att ta sig till slutspel (16 lag går dit). Finner sig publiken med det?

Och vad händer om dem ångrar sig efter någon säsong? Ska SHL ta emot dem med öppna armar och låta dem få tillbaka sin elitserieplats, som dem bara för några år sedan frivilligt gav upp? Eller ska dem få börja längst ner i seriesystemet (div2 typ) och få arbeta sig uppåt som alla andra, och om så är fallet, klarar ekonomin av att spela i div2?

Njaa, att Färjestad och Frölunda någonsin skall spela i KHL känns mer som fantasier. Det är nog bara den rosa tidningen som vill drömma sig iväg lite grann men om klubbarna i fråga har fötterna på jorden blir dem kvar i elitserien en lång framtid . Eller vad tror ni?

1 kommentar:

Danne sa...

Känns helt klart som att dom bör vara kvar i elitserien, som du säger vem ska få lämna sin plats i elitserien om dom kommer tillbaka. Visst skulle det vara roligt att se hur ett svenskt lag klarar sig i khl men det stannar nog vid en dröm.