tisdag 9 september 2008

Vad säger egentligen spåkulan? del III

Hur kommer serien sluta under dem åtta slutspelsplatserna då? Tillskillnad från topp åtta så är det betydligt lättare att tippa dem fyra sista lagen. Frågan är bara vilken inbördesordning mellan lagen. Ett undantag finns det dock, nämligen Djurgården som lika gärna kan bli fågel som fisk under årets säsong. Djurgården hade redan i fjol ett väldigt intressant lag och dem gjorde en riktigt stark säsong men avsaknaden av spelare som Larsson och Hörnqvist kommer naturligtvis bli stor. Sen är det såklart ett frågetecken till tränarna som känns aningens orutinerade. Orutinerade känns även målvakterna (Owuya, Ridderwall och Wesslau). Truppen känns förvisso starkare iår än under fjolåret men dem orutinerade målvakterna kan tyvärr få det kämpigt att leva upp till Larssons bravader. Djurgården kommer garanterat vara med att kriga till den sista omgången om slutspelsplatsen men jag tror dock dem får finna sig i en nionde plats.

Efter Djurgården gör dem tre absoluta bottenlagen upp om övriga tre placeringar. Rögle, Brynäs och Luleå - ett lag skall slippa kvalserien....

Rögle överraskade nog dem flesta när dem tog steget upp redan iår. Tror det inte bara var hockey Sverige som blev nästan lite tagna på sängen utan även Rögle själva. Inte ens den mest hängivna Rögle supportern hade nog trott att laget var moget att komma bland dem två bästa i kvalserien men så gjorde dem. Ledningen i sin sida hade/har en långsiktig strategi, något som dem är fast beslutna att följa trots elitserieavancemang. Helt rätt! Men därför har också dem flesta värvningarna varit i allsvensk klass och antal riktiga klasspelare Rögle förfogar över är såklart lätträkneliga. Själv så anser jag endast den siffran är tre. Jacke Johansson, Tjärnqvist och naturigtvis Kenny Jönsson. Men är dessa tre spelare nog för att lyfta ett lag med häflten oprövade kort å andra hälften med "föredettingar". Jag tror inte det så Rögle har nog en given 12:e plats.

Vilket lag ska då göra Rögle sällskap i kvalserien? Förmodligen får vi inte veta svaret föränn i den aboslut sista omgången då Brynäs och Luleå känns helt jämna och bägge lider av en tunn trupp och utan pengar att förstärka under säsongen, i alla fall av värde.

I Brynäs kommer förmodligen det mesta framåt handla om Widing, Vas och Dixon framåt samtdigt som backarna kommer att få ta ett rugigt stort ansvar framför fjolårets succémålvakt Markström. Tivlar på att det räcker till men kan gamla rävar som Molin, Dackell och Lind ge lite avlastning till dem yngre spelarna så kanske, kanske det kan räcka till.

I Luleå ser det väl ut på liknande sätt. Framåt kommer det mesta handla om Omark, Bartecko, Harju och Chabada och backuppsättningen måste bevisa att dem ej lider av att ha tappat tunga namn som Saravo och Skrbek. Dock så har klubben ersatt dem med två väldigt intressanta backar, Phillip från Ufa och supertalangen Kristoffer Berglund från Björklöven. Men som vanligt nuförtiden saknar Luleå den riktiga tyngden framåt och bredden i laget. Dock så det som jag tror kommer fälla avgörande i kampen mot Brynäs är det stora antal norrbottningar i laget. Hemvävt har en förmåga att täcka skott med tänderna om så krävs och iår kommer nog inte bli något undantag.

Såhär säger spåkulan att dem fyra bottenlagen (skrällarna lämnas återigen å fantasin)

1 Frölunda
2 Linköping
3 Färjestad
4 HV71
5 Södertälje
6 Timrå
7 Modo
8 Skellefteå
-------------
9 Djurgården
10 Luleå
---------------
11 Brynäs
12 Rögle

Inga kommentarer: