måndag 13 oktober 2008

Hockeyn ställer sig över demokratin

Så har det hänt igen, hockeyn ställer sig över en av demokratin viktigaste hörnstenar, nämligen yttrandefriheten. Kan verkligen en idrott tro att den kan ställa sig över bland det viktigaste vi har i den fria världen? I vissa diktaturer kan du bli fängslad och ännu värre, få dödsstraff får att uttrycka vissa åsikter och där är vi naturligtvis inte men jämförelsen är inte heller särskilt relevant. I en demokrati har man rätt att framföra sina åsikter och som betalande åskådare till en förening bör man defenitivt ha den rätten.

Men tydligen existerar denna rätt inte i Umeå då ett gäng trogna Löven supportrar hade gjort en banderoll där det stod "Bort med Kiruna Maffian". Ett budskap som egentligen är ganska enkelt. Fansen är missnöjd med jobbet som ledningen har gjort och vill således att dem skall kliva åt sidan.

Är själv inte så insatt i Björklövens verksamhet så jag ska inte säga om fansen har rätt eller fel men dem måste självklart få ha den rätten att framföra sin åsikt, vi lever ju i en demokrati.

Vad hände då? Jo banderollen "beslagtogs" och dem berörda personerna blev utslängda från sina platser, allt bara för att dem har en åsikt som går emot ledningen, eller delar av ledningen. Vad för yttrandefrihet är det egentligen?

Det här är ju inte heller första gången det händer inom svensk hockey. Exempelvis Calle Johansson har fått känna av det då han sa i en direktsändning att domarn höll divísion 3 klass något som inte uppskattades av domarbasen Peter Andersson och dömde Calle till böter på 10 000 kr. Mängder med liknade fall har ägt rum när en spelare eller ledare har uttalat sig om domaren och det är ju bara ett tecken på att yttrandefriheten är inget annat än en bortglömt konst inom ishockeyn.

Till alla Löven fans kan jag bara säga. Stå på er, ni har grundlagen på eran sida.

Inga kommentarer: