lördag 2 augusti 2008

Asiatiska mästerskapen div2

De flesta har nog koll på att det spelas hockey numer borta i Asien (numer är kanske fel ord att använda då Japan deltog för första gången i VM sammanhang redan för 70 år sedan). Idag spelar förutom Japan även Kazakstan, Sydkorea, Nordkorea, Mongoliet, Israel och Kina i IIHF´s världsmästerskap. Men dem asiatiska landslagen stannar inte vid dessa sju lag.

I maj 2008 hölls i Hong Kong IIHF Challenge Cup of Asia för första gången. Denna cup kan man rätt å slätt översätta till Asiatiska mästerskapen div2. I mästerskapet deltog yngre hockey nationer som ännu ej har deltagit i VM sammanhang (undantaget är värdnationen Hong Kong som har deltagit ett år). Deltagande nationer var värdnationen Hong Kong, Taiwan, Singapore, Macao, Malaysia, och Thailand.

Syftet med turneringen var att låta dem yngre nationerna pröva på hur det känns att spela en officiell landslags turnering mot jämna lag med stor rivalitet. Att ha med lag som Japan och Sydkorea hade förmodligen förstört lite av turneringen då klasskillnaden skulle blir allt för stor så därför valde IIHF att bara ha med ”unga” nationer.

Turneringen gick i en grupp där alla mötte alla en gång. Dem slutgiltiga vinnarna? Taiwan!

Taiwaneserna förlorade förvisso öppningsmatchen mot hemmanationen med 2-1 men efter det kunde inget stoppa dem. Det blev fyra raka segrar. 9-0 mot Macao följdes upp av en 5-2 seger över Malaysia och en 3-1 seger över Singapore. 3-1 blev det även i Taiwans sista match mot Thailand.

Planeringen för IIHF Challenge Cup och Asia 2009 är redan igång!

Slutplacering:

1:a Taiwan 12 poäng
2:a Malaysia 10 poäng
3:a Hong Kong 9 poäng
4:a Thailand 7 poäng
5:a Singapore 6 poäng
6:a Macoa 0 poäng

Inga kommentarer: