måndag 11 augusti 2008

Sluta gnäll!

I vanlig ordning fortsätter gnället från nästintill samtliga sportchefer i elitserien om att lönerna har skenat iväg fullständigt. Något som förvisso är sant men vems fel är det egenltigen? Inte är det vi supportar som sätter lönerna, inte heller sponsorer eller ledare. Nä, ansvaret ligger helt å hållet på just dem nämnda sportcheferna som faktiskt är en av parterna i en löneförhandling.

Spelaren vill tjäna så mycket pengar som möjligt (vem vill inte det?) Agenterna är anställda av spelarna och har dessutom i regel "provision" på summan han förhandlar fram. Inte så konstigt att han vill att hans "klient" skall tjäna så mycket som möjligt. Felet som ofta görs är att man tänker alldels för kortsiktigt, är ute efter snabba lösningar och vill ha resultat omgående trots att scoutningen i många fall kan vara bristfällig.

Det är spelarnas marknad sägs det och självklart är det sant men samtidigt vem kan klandra dem? Vem kan klandra ett barn att skriva en milslång önskelista till jultomten? Och bara för att han/hon har en mil lång önskelista betyder det ju inte att tomten har plats i säcken för alla julklappar.

Sportcheferna väljer vad dem ska betala till spelarna och hade det bara varit mer stake i dem hade inte lönespiralen sett ut som den gör idag. Måhända att vi hade tappat några fler spelare till Schweiz, Österrike och Tyskland men samtidigt skulle lönerna hållas på en rimlig nivå och snacket om lönetak skulle aldrig existera.

Och på tal om lönetak, vad är det egentligen? Ett lönetak är inget annat än ett hjälpmedel som egentligen inte borde behövas då sportcheferna trots allt ansvarar för vad dem betalar ut. Ett lönetak skulle bara göra elitserien mindre konkurranskraftig gentemot andra ligor i Europa och vi skulle vara tillbaka till 90-talet då antalet svenska spelare i mellan Europa var enormt.

Nä sportchefer runt om i landet, ta erat ansvar istället för att gnälla i diverse tidningar. Det är trots allt ni som har orskat problemet och då är det också ni som får lösa det

Inga kommentarer: