söndag 31 augusti 2008

Låt dem sitta fem minuter

Varför måste en fem minuters utvisning innebära automatiskt matchstraff? Vore det inte bättre om fem minuter var just fem minuter så skulle bestraffningsskalan utökas och straffen skulle kunna vara mer anpassade till ojusteheten som begås?

Som exemepel, en tackling bakifrån en halv meter ifrån sargen leder automatiskt till utvisning 2+10 minuter. Ett ganska milt straff med tanke på skaderisken vid sådana förtelser. Men ett matchstraff kan känns ganska hårt då det i många fall inte är med mening tacklingen bakifrån sker. Är det inte då bättre att hitta ett mellanting, dvs fem minuter. Motståndarna får spela powerplay i fem minuter, oavsett om dem gör mål eller ej. Efter han har suttit klart sina fem minuter får han komma in å delta i spelet igen. Låter betydligt sundare. Dessutom skulle nog en rad med tacklingar bakifrån försvinna då ingen spelare vill försätta sina lagkompisar i en situation där dem får lira boxplay i fem minuter.

Självklart ska det också vara möjligt att utdömma fem minuter plus matchstraff, precis som det är idag men det borde vara ett "valfritt" alternativ, inget som sker automatiskt då domaren har sagt `fem minuter`.

Inga kommentarer: