onsdag 27 augusti 2008

Förenade arabemiraten vinner arabiska mästerskapet


I landet där öst möter väst, antikt möter nytt och kamelsport är national sporten spelas det även hockey, å har gjort så ända sedan 1979.

Förenade arabemiraten som ligger i mellanöstern har som många känner till blivit en ekonomisk global stormakt med Dubai i spetsen. Men hur många har egentligen koll på att det spelas hockey där?

Förenade arabemiraten blev medlem i det Internationella Hockeyförbundet så sent som 2001 och har endast 195 registrerade spelare ( 85 seniorer, 100 juniorer och 10 kvinnliga) och hoppas kunna vara med i E-VM, kvalet till D-VM redan i vinter. Förutsättningarna finns då dem förmodligen är en av dem bäst utrustade hockeynationerna i världen, om man bortser från dem mer traditionella nationerna som Sverige, Finland, Tyskland etc

Trots klimatet så har landet tre toppmoderna ishallar fördelat i tre städer, Abu Dhabi, Al Ain och naturligtvis Dubai (vad finns inte i Dubai?).

I den inhemska ligan så domineras den av utländska spelare men självklart får dem inhemska spelarna också plats. Idag finns det ca 300 utlänningar i ligan från hela 20 olika nationer. Det mest kända och framgångsrika laget är Dubai Mighty Camels.

Nyligen skrev Förenade arabemiraten hockeyhistoria då dem arrangerade det första arabiska mästerskapet som någonsin har ägt rum. Förutom värdnationen deltog också Kuwait, Algeriet och Marocko. Hemmanationen tog som väntat hem hela turneringen genom gruppspelssegrar över Marocko (9-0), Algeriet (6-2) samt spelade 2-2 mot Kuwait. I semifinalen blev det återigen en seger över Algeriet (10-4) och i finalen väntade Kuwait som hittills också var obesegrade. Men hemmanationen kunde se sig själva som slutsegrare efter 4-1 i finalen och en viktig milstolpe i arabisk hockeyhistoria var gjord.

Men hur började allt då? Hur kunde man ens tänka idén att spela hockey mitt ute i öknen?

1979 grundade shejken Manaa Al Maktoum laget Al Nasr Sports Club. I samband med detta öppnades även ett stort sportkomplex i Dubai som förutom bowling, biljard, idrottshall och tennisbanor även innefattade en fin skridskobana.

Eftersom det redan på den tiden fanns mycket utländska arbetare i staden, å då väldigt många kanadensare så kom dem med ett önskemål att det skulle målas hockeylinjer i rinken, vilket så också blev fallet. Det bildades omgående tre lag bland arbetarna i Dubai. Kanadensarna bildade laget Oilers (dem flesta kom från Edmonton så namnet föll naturligt). Ytterligare tre lag bildades i samma veva, Dubai Penguins (innehöll arabiska spelare), The Vikings (innehöll främst svenska spelare men även några finska å norska spelare) samt The Tigers (innehöll brittiska spelare).

Nu fanns det alltså fyra lag i landet även om lagen till viss del kunde förefalla som landslag så var detta starten för den Förenade arabemiratiska ligan.

I början av åttiotalet, samtidigt som landets ekonomi blomstrade uppmärksammade bland annat Finland och Tyskland möjligheterna att skicka juniorspelare ner till mellanöstern för att kombinera studier och ishockey. De flesta spelarna stannade under sin studietid för att sedan återvända hem men några av dem blev faktiskt kvar där karriären ut! Detta ledde även till att befolkningen uppmärksammade sporten mer på allvar och vissa ungdomar började spela hockey vilket ledde till att affärsmän var beredda att satsa i den något främmande sporten.

10 år senare började den riktiga ”bygg boomen” i Dubai och ännu fler utländsk arbetare kom till landet, då främst just till Dubai. Samtidigt som Dubai Shopping Festival arrangerades skapades landets första ”stora” hockeyturnering. Turneringen växte sakta men säkert i status och 1995 fick den sitt största lyft då den finska telecom jätten Nokia stod som huvudsponsor. Nokia verkade vara nöjda och var kvar som huvudsponsor och 1999 deltog 11 lag med dels från Förenade arabemiraten men även Européer och Nordamerikaner som var bosatta i Kuwait och Bahrain. Lag från Schweiz och Kina deltog även.

Förenade arabemiratiska hockeyförbundet bildades 1999 och dem gick alltså med i Internationella hockeyförbundet två år senare.

Idag arrangerar SAS juniorträningsläger på två till tre veckor i Dubai och Al Ain och med sig till sin hjälp har dem Jari Kurri och Jorma Valtonen.

Mer är garanterat att vänta och det skall bli intressant å följa om utvecklingskurvan går fortsatt uppåt för det lilla landet i mellan östern.

Inga kommentarer: